Reklama
 
Blog | Honza Vurbs

Očkování proti chřipce?! To budete muset přijít s něčím lepším…

Já se totiž nechávám očkovat jen když není vyhnutí a jen proti opravdovým drsňákům z říše mikroskopických zabijáků...

Nezahrávejte si se svým zdravím a nechte se preventivně očkovat proti
chřipce!
Farmaceutický gigant má starost o mé zdraví a tak mě za malý
obnos skrze mého praktického lékaře ochrání. Jenže já se chřipky
nebojím. Prostě si v nejhorším na týden zalezu pod deku a nechám se
obskakovat zbytkem rodiny. Děti ani nemohoucí prarodiče nemám, takže mě
na řeči "o hazardování se zdravím mých blízkých" žádná reklama neutáhne. Jako chcípáka se sníženou imunitou mě stejně praktický lékař očkovat nemůže a s jehlou na mě tak mohou vyrukovat jen specialisté. Přiznám se, že doktory nemám moc rád (byť bych tohle bez jejich pomoci asi neměl možnost napsat) a dveře čekárny otvírám zpravidla až když je pozdě. "To jste měl přijít dřív a ne až teď!" je nejčastější věta, kterou pak v ordinaci slyším. Moje maminka říká, že jsem v tomto směru lehkovážný a že hrdinství si můžu dokazovat jinak, než přecházením chorob. Asi má pravdu (maminky jí mají vlastně vždycky), ale zatím mě žádná opravdu hnusná choroba nepostihla. Řekněte sami, co je taková chřipka proti viru Eboly?

Ebola je souhrnné pojmenování pro rodinu virů a onemocnění, které způsobují. Poprvé byl tento virus identifikován v roce 1976 během souběžných epidemií v Súdánu a tehdejším Zaire. Kdo je jeho prvotní přenašeč se dodnes neví, ale vědci mají spadeno na jeden druh netopýra živícího se ovocem hluboko v rovníkových džunglích. Zatím byly identifikovány čtyři základní kmeny tohoto viru, které dostaly jména podle míst prvního výskytu (Zaire, Sudan, Reston a Tai). Co se naopak ví je to, že virus Eboly způsobuje onemocnění, proti kterému je ta nejdrsnější mutace chřipky pouhou legráckou. Virus Eboly je totiž původcem tzv. krvácivé horečky Ebola. Zatímco kmen Reston a Tai člověka zatím nezabil, dva další kmeny to zcela vynahrazují – Sudan zabije polovinu nakažených a Zaire pak přes 90% všech, kdo s ním přijdou do styku. Inkubační doba se pohybuje v rozmezí dvou dnů a tří týdnů, ale jakmile nemoc jednou propukne, tak už to jde celkem rychle. Nakaženého rozbolí hlava, klouby a žaludek. Zvýší se mu teplota a pak se přidá průjem se zvracením. Uvnitř těla se virus množí obrovskou rychlostí a počíná si jako filmový Terminátor – metodicky a účinně. Způsobuje srážení krve, zpomalování oběhu a tím pádem i odumírání vnitřních orgánů. Jejich zbytky tělo následně opouští všemi tělními otvory (nemocný prý často vyzvrací vlastní žaludek) a spolu s tím se začne rozpadat i kůže. V terminálním stádiu člověk začne krvácet z očí a celou hororovou show zakončí v epileptickém záchvatu, během kterého rozstřikuje vysoce nakažlivé zbytky svého těla všude kolem sebe. Smrt nebo uzdravení nastává do deseti dnů od prvních příznaků.

Dokud mi tedy u doktora nenabídnou vakcínu proti Ebole, tak mi s celou chřipkou můžou vlézt na záda. A řeči o tom, že Ebola většinou zabije všechny nakažené africké vesničany dřív, než ji stihnou ze zapadlých vesnic dostat k nejbližšímu letišti, mě fakt neuklidňují. S Ebolou si hráli za Studené války armádní vědci v USA i v SSSR. Ti první na ni zkoušeli nalézt sérum, ti druzí ji naopak mutovali tak, aby byla ještě vražednější…

Reklama