Reklama
 
Blog | Honza Vurbs

K čemu ti ta politologie vlastně je, vole?

Jasně položená otázka od kámoše vždycky potěší. Snažím se na ni stejně jasně odpovědět. Moc mi to ale nejde...

Blekotám něco o tom, že jde o zkoumání historie politické organizace společnosti, hledání paralel v různých systémech, snahu o zachycení toho, jak systém funguje. Snahu vytvořit dostatečně obecná teoretická pravidla, která by umožnila alespoň odhadnout (když už ne modelovat) dění budoucnosti.

"A kdy teda budeme mít nějakou pořádnou vládu?" Další jasná otázka. Další snaha o jasnou odpověď. Opět to moc nejde. Útěcha plynoucí z toho, že ve druhém ročníku přeci nemůžu vědět všechno, je poměrně chabá. Povídám: "Víš, současná situace není příliš čitelná. Teď se všechny strany dohadují o tom, kdo s kým a proti komu. Levičáci se snaží vzdorovat ODS, která vede, a oddálit předčasné volby. Čím později budou, tím mají větší šanci, že se zmátoří a budou stavu oslovit voliče a konkurovat. Ale co se děje v zákulisí, to si netroufám odhadnout. Hledají se zběhové, socdemáci se snaží udržet své členy na uzdě aby nepřišli o tu svou blokační stovku. A určitě se šťárá špína na oponenty. Je to hrozně vyhrocený…"

"Takže je to celý pěkná mafie. Doležel, Pohanka a tak." povídá on. "To víš, čistý to není nikdy. Jen se to normálně tolik netahá ven" já na to. "Já se na ty volby příště vyseru. Stejně si to hajzlové pak upečou jak chtěj a lidi jsou jim akorát k smíchu. Na to ani nemusím studovat tu tvou politologii, abych viděl, jakej to bordel" zakončuje on. 

Reklama

Co mu na to mám říct? Že ty letošní politické tanečky jsou nutnou daní za x let stojatých vod? Že i na jeho hlasu záleží a že je to nejlepší systém, který společnost zatím vyvinula? On není z těch, kteří čtou bulvár a myslí si, že se stát vlastně řídí sám. Dřív jsme se o politice často mluvili, protože ho to docela zajímalo. Subvence pro zemědělce, rozpočty pro armádu, důchodový systém a tak. Dneska už ho to moc nezajímá. Zklamaly ho předvolební šarvátky stejně jako volby samotné. Házení špíny a ty kecy okolo. Já si to, vzhledem k oboru který jsem si vybral, umím celé alespoň nějak rozebrat a utěšit se tím, že je tohle celé cesta k nějaké resuscitaci systému. Jenže jeho (a tisíce dalších) už to moc nezajímá…