Reklama
 
Blog | Honza Vurbs

Stačí 60 let a cenné rady vzbuzují jen úsměv…

Tentokrát nebudu řešit v jádru dobrého Ahmadínedžáda, palestinské rakety nebo paprskomety. Dnes to bude jen pro zasmání.  

Už několik týdnů doma provádíme velká škatulata hejbejte se. Stěhujeme nábytek, měníme koberce, případně sádrujeme díry v panelu, které má na svědomí příliš žravá vrtačka. Moje maminka je ten typ, který raději pro většinu (občas jen zdánlivě) nepotřebných věcí najde nové místo, než aby je nacpala do chřtánu sídlištního kontejneru. A když už se něco rozhodne vyhodit, jsem instruován, abych dotyčnou věc dal raději vedle kontejneru. Někomu by se mohla hodit… Díky tomuto schraňovatelskému pudu ovšem při nudném zápasu s vrstvami prachu občas narazíme na opravdový skvost. Krabice na klobouky, vizitky s recepty na vánoční cukroví (druh "bomba"), ruská žehlička a mnohé další. Zatím posledním úlovkem je zažloutlá kniha/sešit z roku 1947. Nese název:

Rady a pokyny pro úsporné vedení domácnosti

Co ještě hospodyně potřebuje k doplnění vědomostí, aby předešla škodám a ztrátám v domácnosti, rodině a hospodářství

Reklama

Sestavila

Amalie Kožmínková

Vydalo nakladatelství

F. Strnadel a spol., Praha 

Na zhruba 155 stranách jsou zde abecedně seřazeny důležité postřehy pro novopečenou vládkyni kuchyně, prádelny a dvora. Zahrnují vše od péče o nejrůznější druhy látek, přes léčbu dětských neduhů až po hubení škůdců napadajících vinice. Rady jsou to často velmi užitečné a úsměv vzbuzuje spíše jejich stáří a jazyk. Takže jen pro ukázku:

Bledost – Dívky bledé dostanou brzy zdravou barvu, když pijí denně 2 šálky zeměžluče. (15 g na 1/2 litru vody). Denně 1 vajíčko syrové s 1 lžicí cukru zpěnit, pak do šálku červeného vína a to lžíci užívat za hodinu. Kromě toho mají denně užívat ráno a večer vždy na špičku nože křídové moučky.

Červ psí – Kdo se nechává od psů lízat, může dostati psí červy do oběhu krevního. Psi ztrácejí červy i v pokoji a proto nutno mýti si často ruce a častěji psy od červů čistiti.

Úhoře rychle umrtvíme, klepneme-li ho prudce dvakráte kladívkem do hlavy a ještě několikráte mu hlavou udeříme o hranu stolu.

Hluk je při vaření a vykonávání domácích prací celkem zbytečný. Dobře se nádobí ukládá i bezhlučně, nemusí všechno padat z ruky. Aby děti nehlučely, vymyslíme jim zaměstnání tišší. Botky jim opatříme gumovými podpatky nebo gumovou podešví – pak nehlomozí a ušetříme i podlahu.

Kvokání snadno zabráníme, zavřeme-li kvokavou slepici do malé světlé prostory (na př. do větší bedny) s nějakým čiperným kohoutem a podáváme-li jí jen skrovné množství potravy. Nepomůže-li ani to, bude nejlépe nasaditi ji na vejce (i kdyby se snad vejce měla koupiti) a vylíhlá kuřata již po několika týdnech prodati, není-li pro ně doma dostatek zobu. Tak ušetří se kvokavým slípkám mnohá zbytečná trýzeň, nehledě k tomu, že peníze ztržené za prodaná kuřata budou vítány.

Pomáda na vlasy – Utřeme dobře část přepuštěného loje, část sádla a několik kapek peruviánského balsámu a uložíme do nádobek.

Révokaz se ničí zatopením vinice vodou na 40-50 dní. Tím révokaz zahyne a révám se neuškodí.

Vzduch nečistý – Jeden z nejrozšířenějších prostředků, které zkracují lidský život, jest příliš těsné spolužití lidí. Hrozná je převaha úmrtnosti v těchto případech, zachycených v úmrtních listinách. Hustý vzduch to není, nýbrž velmi vydechovaná a hnijícími látkami smíšená kyselina uhličitá, která je smrtelným jedem ve špatném vzduchu. Je to plíživá otrava, která zkracuje trvání lidského života. Nevětrané, uzavřené, těsné byty jsou proto otevřenými hroby lidstva.