Reklama
 
Blog | Honza Vurbs

Tested – Proven – Kosher, Since 1940’s

Propocené tepláky, odřené klouby a namožené svalstvo. Od října každý čtvrteční večer...

Když jsem se byl v září podívat na zahájení školního roku v mém bývalém gymnáziu, dozvěděl jsem se od kluků z ochranky, že se u nás rozjíždí výuka Krav Magy. "Tady máš telefon na lidi, kteří to povedou. Za 14 dní bude úvodní seminář. Zatím to není nic oficiálního, ale zkus jim zavolat." Zavolal jsem a v podstatě náhodou jsem se dostal na úvodní seminář, který vedl osobně prezident Světové federace Krav Magy Eyal Yanilov. Tedy člověk, který běžně trénuje policejní zásahové jednotky v špičkových výcvikových centrech. Je přímým žákem duchovního otce Krav Magy Imiho Sde-Ora a prezidentem IKMF. V pronajaté tělocvičně jedné základní školy se nás sešlo tak třicet, přičemž výrazně převládali pánové, kterým šéfuje Ivan Langer. Seminář trval půl dne a byla to vlastně taková ochutnávka různých technik Krav Magy. Přesto, že nešlo o regulérní trénink, vrátil jsem se domů úplně grogy a s naraženým předloktím (to když mě k mé neskonalé pýše Eyal použil jako figuranta/únosce). Zjištění, jak malou mám fyzičku, bylo jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl věnovat Krav Maze aktivně. A co že to ta Krav Maga vlastně je?

Výraz Krav Maga (קרב מגע) lze z hebrejštiny volně přeložit jako "boj zblízka". Jde o ucelený systém technik sebeobrany, který byl původně vyvinut pro izraelské ozbrojené složky a postupem času se rozšířil i do civilního sektoru. Otcem Krav Magy byl Imi Sde-Or (Imrich Lichtenfeld), narozený v roce 1910 v Budapešti a vyrůstající v Bratislavě. Ač byl původně výborným sportovcem (věnoval se plavání, gymnastice, zápasu a boxu), stal se Imi , díky rostoucí vlně antisemitismu v druhé polovině 30. let, vůdcem mladých Židů, kteří se aktivně bránili proti násilným útokům na bratislavskou židovskou komunitu. V roce 1940 se mu podařilo uprchnout z běsnící Evropy a po různých peripetiích se dostal do Palestiny. Zde začal své znalosti předávat dál. Nejdříve bojovníkům ilegální Hagany a po vzniku Izraele vojákům nově ustavené armády. V té sloužil dalších dvacet let a zastával funkci vrchního instruktora pro fyzickou přípravu a boj beze zbraně. Během těchto let rozvinul znalosti získané v pouličních bitkách Bratislavy 30. let a bojů v Palestině let čtyřicátých do systému, který se dnes s určitými obměnami učí napříč světem.

Krav Maga není sportem. Nepořádají se v ní soutěže a nemá žádná pravidla. Je vytvořena pro reálné použití v situacích, které mohou nastat "na ulici". Tedy přítomnost více útočníků, ohrožení zbraněmi jako je nůž, tyč nebo pistole. Velká pozornost je věnována specifickým situacím, jakými je napadení v dopravním prostředku nebo omezeném prostoru (restaurace plná stolů a židlí, temný průjezd apod.) .Trénovat lze prakticky v každém věku a ani pohlaví není rozhodující. Základem je, že se naučíte potenciálně nebezpečnou situaci předvídat, analyzovat a následně ji efektivně vyřešit. Řešení zde ovšem není synonymem pro násilnou konfrontaci. Eyal to na semináři vysvětlil jednoduše – když na vás někdo na ulici namíří pistoli a bude chtít vaši peněženku, dejte mu ji. Nechat se zabít nebo zranit kvůli penězům je hloupost. Pokud na vás bude zbraň mířit i po tom, co se vzdáte peněz, nemáte už co ztratit. Tedy kromě svého zdraví a života. Pak už žádná pravidla neexistují. Základem prakticky všech techniky Krav Magy je odvrácení útoku protivníka a okamžité převzetí iniciativy. Někdy stačí jen zastavení útoku a ústup, jindy musíte útočníka skutečně tvrdě zasáhnout, abyste byli schopni kontrolovat situaci a nebýt v pozici pasivního "příjemce". Záleží na konkrétním případu – přiopilý soused na vesnické zábavě představuje rozhodně jiný druh nebezpečí, než fotbalový chuligán s železnou tyčí v ruce. Pokud se ale konfrontaci nelze vyhnout, nebere si Krav Maga příliš mnoho servítků. Zcela legitimním cílem jsou ta nejcitlivější místa na těle (tedy genitálie, oči, spodní žebra, krk atd.) Máte po ruce hrnek s horkým kafem? Chrstněte ho útočníkovi do očí… Čím větší nebezpečí představuje, tím tvrději se braníte. Čím rychleji útočníka vyřadíte ze hry, tím větší je pravděpodobnost, že ze střetu vyváznete se zdravou kůží…

Reklama

Osobně se do příliš nebezpečných situací nedostávám, respektive se jim vyhýbám. Přesto mám pocit, že je alespoň základní znalost toho, jak se ubránit v případě napadení, velmi užitečnou dovedností (a nemusí jít nutně o Krav Magu, neb každému vyhovuje něco jiného). Štěstí totiž přeje připraveným:-)

Rozhovor s Eyalem Yanilovem:

Demonstrace technik Krav Magy (IKMF Švédsko):

 

www.krav-maga.cz

 

P.S.

Tento článek není myšlen jako reklama. Předem se omlouvám, pokud takto bude na některé čtenáře působit…