Reklama
 
Blog | Honza Vurbs

Ústecké řešení

Geniálně jednoduché, jednoduše geniální! Takové je podle všeho ústecké řešení problému s krádežemi kovů.

Pět minut jsem koukal ČT24 (psáno v pátek večer). Po informacích o pohybu pražské burzy přišla reportáž o tom, že v Ústí našli účinný způsob, jak bojovat s nekalými živly kradoucími železo. Tamní městaská policie je po lokalizaci zachytí a zabaví jim kárku, kočárek nebo cokoliv jiného, na čem železo vezou (a železo také). V reportáži ukázali dva muže, kteří vezli do sběru starou lednici.

Bohužel jsem se nedozvěděl, jak muži zákona uprostřed ulice zjistili, že dotyční muži lednici někde ukradli a spáchali přestupek. Prý zastavují ty podzřelé. Jak vypadá podezřelá lednice? Jak vypadá podezřelý člověk vezoucí  železo do sběru? Veze toho málo? Nebo moc? Je příliš čistý? Nebo příliš špinavý? Reportáž odpověď nenabízí.

Možná, že byl zásah proti mužům s lednicí výsledkem dlouhodobé detektivní práce. Spíš to ale působilo tak, že kvůli krádežím kanálových vík, okapů a dalších kovů, ke kterým dochází, nasadilo Ústí taktiku kobercového náletu a prostě sebere každého, kdo veze ulicí něco do sběru a je patřičně otrhaný. Nevím to jistě. Nežiju v Ústí a podezřelé železo není zrovna můj obor. Takže jen spekuluji. Každopádně krádeže prý klesly, protože v batohu zloději železo neodnesou.

Zdá se, že ústecký magistrát nalezl geniálně jednoduché řešení tohoto druhu drobné kriminality. Právně to mají určitě podložené. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že to celé tak nějak smrdí. V závěru této zvláštní reportáže mě napadla ještě jedna otázka – kam muži zákona zabavené kárky, kočárky a fúriky (+ ukradenou lednici a další harampádí) odvezou? Na služebnu? Na magistrát? Hledají původního majitele (předpokládejme, že železo bylo skutečně kradené)? Nebo to dají do sběru? A když ano, kdo inkasuje peníze?

Reklama